About Devin

град Девин

Град Девин се намира на 30 км от един от най-известните зимни курорти в България – Пампорово и на 90 км от международното летище в град Пловдив. Градът се намира на 710 метра над морското равнище в полите на планина Родопите, в която са съчетани разнообразен релеф, живописна природа, мек климат, лечебни минерални извори, богата флора и фауна както и много природни и културни забележителности.

Климатът на Девин е преходно-континентален, нископланински, смекчен от южното му географско разположение в страната. Лятото е топло, но не горещо, зимата е мека като пролетта настъпва към 25 март, а топлата и слънчева есен продължава до 10 ноември. Според ЮНЕСКО регионът на Девин е сред първите места в Европа по по плътност на озоновия слой и това предимство на климата е използвано в програмите, свързани с балнео-профилактика и рехабилитация.

Най-динамично развиващият се и перспективен отрасъл в района на град Девин е курортно-туристическата дейност. Градът разполага с ресурси и потенциал за развитието на различни форми на съвременен туризъм като екологичен, селски, ловен и риболовен, ски, археологически, културен и балнеоложки.

В близост до Девин се намират две от най-впечатляващите пещери в България – Дяволското гърло и Ягодинската пещера. За любителите на екстремни спортове има редица слабо изследвани пещери, а за любителите на лова и риболова условия също не липсват. През зимният период се практикува ски туризмът – в Пампорово на разположение на скиорите има 25 км писти за алпийски дисциплини с различни трудности и 30 км. писти за дълго бягане. В непосредствена близост е разположено Триградското ждрело, както и архитектурния и фолклорен резерват „Широка лъка”.
Вече е завършено строителството на хидроенергийният проект Цанков камък, включващ язовир по поречието на река Въча с обем 111 млн. м3 и ВЕЦ Цанков камък. Язовирът започва от центъра на Девин и е с дължина 19 км като по билото на планината, бе построен и нов път. Това значително ускорява пътуването от летище Пловдив до Девин за около 1 час с автомобил и съответно от летище София до Девин за около два часа.

Новият път и живописната местност около Цанков камък, съчетана със забележителен ландшафт и красиви каньони, дават допълнителен тласък на развитие на туристическия отрасъл в региона.

България е сред първите места в Европа по многообразие и брой на минерални извори. Този факт, увеличения интерес към екологичния, зимния и балнеотуризма през последните години както и членството ни в Европейския съюз, превръща страната в атрактивна дестинация за туристите от западна Европа и Русия. Това предполага тенденця към значително увеличение на туристическия поток и към СПА Хотел Орфей.

Посетете СБР Орфей

СПА хотел „Орфей”