Orpheus Hotel

Devil's Throat Cave

Пещера Дяволското гърло се намира в Западните Родопи, на 17 км южно от град Девин. Тя няма да Ви впечатли с изящни образувания, а това, което привлича многобройни туристи, е досега до истинска стихия, до непознатия и страшен подземен свят. От дълбока древност, пещерата поражда едновременно любопитство и страх у хората живеещи в района.

Най-известната легенда е, че именно през Дяволското гърло Орфей е слязъл в подземното царство на Хадес, за да открие своята любима -Евридика.

Водите на река Триградска се изливат директно в „гърлото” на пещерата от височина 42 метра, като с това пещерата си докарва рекорд за най-висок подземен водопад на Балканите. Поради грохота, който водата създава, залата намиращ се водопада е наречена Бучащата, втората по големина пещерна зала в страната. След 400 м от входа на пещерата, водите на реката се губят в така наречения “сифон”.

Факт е, че нищо, пуснато във водите на Триградската река по сифона в пещерата, не излиза от изхода. След множество експерименти с дървесни трупи и различни предмети, които реката поглъща безследно в подземната си час, още повече будят  любопитството и въображението ни , опит с оцветители във водата показва, че след повече от час и половина, преди водата да измине  разстояние то от единия до другия отвор, което не е повече от 150м, поражда нови съмнения за системата от подземни реки и пещери.

Маршрутът започва от изкуствено прокопана галерия, която води до  Бучащата зала. По  301 стъпала можете да се насладите на  подземния водопад водопад.  Трите релефа, в стените на пещера Дяволското гърло, са една от атракциите в пещерата. Първият, оприличен на дяволска глава, е в близост до входа, следва фигура на мъж, а преди изхода може да видите изворче с издълбан олтар с релеф на Света Богодорица.

Подходящи периоди за посещение са пролетта и лятото, когато около пещерата пещерата е настъпила зеленина, тогава Родопа планина е разгърнала красотата си.

Информация за пещера Дяволското гърло или връзка с представител на ТД “Орфей”, може да позвъните на телефон:  089 022 2515 

Сподели в социалните мрежи:

Посетете СБР Орфей

СПА хотел „Орфей”